Петък, Октомври 20, 2017

Търсене в сайта

Неделя, 15 Януари 2017 16:28

ЗА ОБЩОТО МЕЖДУ МАРТИН ЛУТЪР КИНГ И ВЛАДИМИР ИЛИЧ ЛЕНИН

На днешния ден е роден Мартин Лутър Кинг- борецът срещу расовата дискриминация в Америка. Авторът на знаменитата реч "I have a dream". Името му е легенда в САЩ. А отскоро денят на Мартин Лутър Кинг е и празник в цяла Америка.

Когато днес чух по телевизията, че е денят на Мартин Лутър Кинг, моментално се върнах няколко години назад. В подобен ден аз бях във Вашингтон. В програмата на групата, журналисти от цял свят за този ден бе написано само: "Посещение в училище номер ...". И толкоз. Решихме, че ще разглеждаме някакво елитно школо. Пристигайки на място обаче, всички бяхме изненадани. Оказа се, че заедно с учениците и учителите трябва да се включим в ремонтни работи. Цял ден. Връчиха ни работно облекло, включително шапки, ръкавици, престилки и пр.  Падна ми се да боядисвам физкултурния салон заедно с една по - мързелива от мен палестинка. Получихме валяци, боя и задължителната усмивка с пожелание за приятна работа от домакините. По това време във Вашингтон беше -20 градуса.  Аз обаче се изпотих няколко пъти. От години не бях работил толкова физическа работа. Апропо, салонът щеше да остане небоядисан напълно, защото палестинката изобщо не пипна валека. Но пък бе красива, което накара един влюбен в нея мексиканец да ни помогне. Това обаче  е само нюанс.

По-важно е, че на път за хотела аз се замислих за разликата между Ленинските съботници някога у нас и деня на Мартин Лутър Кинг в САЩ. Честно казано, не открих особени различия. Като изключим невероятната организация, плюс перфектната логистика в Америка. По своята същност обаче и Ленинският съботник и денят на  Мартин Лутър Кинг са едно - доброволен труд в полза на обществото. Съботниците отрекохме. Току-виж сме припознали американския им аналог.

 

Георги Мангинов

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Превод