Вторник, Септември 26, 2017

Търсене в сайта

Вторник, 06 Ноември 2012 05:54

ОТКРИТИЕТО НА НИКОЛАЙ СИРАКОВ Е НАУЧНА СЕНЗАЦИЯ И БЪДЕЩА АТКРАКЦИЯ

 

Николай Сираков направи удар, за който ще се говори години. И цял Сливен ще му е благодарен. Ръководеният от археолога екип откри подземен тунел под ранновизантийската крепост „Туида”, която се намира в самия град. И уникална свещ, чиято  научна стойност със сигурнотст е голяма. Тунелът свързва крепостта с река Асеновска.

 „Това е научна сензация и атракция едновременно. Ние сме разкопали около 6 метра. На този етап може само да се предполага колко е дълъг тунела, но със сигурност е поне 50 метра”, каза пред Sliveninfo археологът Николай Сираков от историческия музей в Сливен, който е ръководител на разкопките в крепостта „Туида”.

„В тунела има стръмно каменно стълбище и подпорни греди, които са от дърво. Самите дървени подпори също са запазени”, каза Сираков.

В мирно време обитателите на „Туида” минавали през тунела, за да си носят вода от реката. По време на нашествия пък го използвали за бягство в близките гори.

Археолозите откриха и на уникална свещ. „Тя не е от восък. Ще я дам за изследване в БАН, за да разберем от какво е направена. Колеги твърдят, че свещта е по-ценна от тунела”, каза Николай Сираков. След откриване на находките той лично информирал кмета на Сливен Кольо Милев. „Подземният тунел и свещта правят нашата крепостта „Туида” единствена в страната. Тук трябва да идват туристи”, заяви кметът на Сливен Кольо Милев. В момента тече процедура за избор на изпълнител на проект за 5,8 милиона лева. Проектът включва изграждането на анфитеатър, стебойни оръдия, осветление парк и др. „Новооткритият тунел не е включен, но ще търсим възможност това да стане по друг проект”, каза пред „Стандарт” Румен Стоилов, зам. кмет по европейските програми на община Сливен.

Античната крепост „Туида” се намира в рамките на самия град Сливен. Тя датира от четвърти век и се смята за ранновизантийска. Откритият тунел най-вероятно е направен през пети век. В края на пети век крепостта е унищожена от хуните. Император Анастасий я възстановява. В края на шести век е унищожена отново, този път от славяни и авари. Прабългарите я възстановяват отново и изграждат водопровод. „В „Туида” е открит печат на цар Борис Михаил. Един от осемте му печата”, каза археологът Николай Сираков.

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Превод